Forestil dig en bil, hvis karrosseri fungerer som et genopladeligt batteri. Et batteri, der lagrer bremseenergi, mens du kører, og som oplades i en stikkontakt om natten. I dag er det bare en spændende idé, men der er forsøg i gang, der skal vise, om ideen kan blive til virkelighed. Volvo Cars er en af ni deltagere i et internationalt materialeudviklingsprojekt.

Blandt de største udfordringer inden for udvikling af hybrid- og el-biler er batterierne - deres størrelse, vægt og pris. Med den teknologi, man råder over i dag, skal der store batterier til, og de gør bilen tung.

Tidligere i år introducerede Imperial College i London et materialeudviklingsprojekt med deltagelse af ni europæiske virksomheder og institutter med Volvo som eneste bilproducent. Med godt 28 millioner danske EU-kroner i ryggen arbejder projektets deltagere på at udvikle et kompositmateriale bestående af kulfibre og en polymerblanding, der lagrer og oplader mere energi hurtigere end almindelige batterier. Materialet har samtidig den fordel, at det er ekstremt stærkt og smidigt, så det kan formes og bygges ind i bilens karrosseripaneler. Ifølge beregninger kan en bils vægt nedbringes med hele 15 procent, hvis karrosseripaneler i stål erstattes af det nye materiale.

Volvo Cars bidrager med ekspertise
Projektet løber over tre år. På første trin retter arbejdet sig mod at udvikle kompositmaterialet, så det kan lagre mere energi, og at finde frem til måder, man kan producere materialet på i tilstrækkeligt store mængder. Først til sidst i projektet bliver batteriet monteret i en bil.

"Vores rolle er dels at bidrage med ekspertise om, hvordan denne teknologi kan integreres, og dels at komme med input om fordele og ulemper, hvad angår omkostninger og brugervenlighed," siger Per-Ivar Sellergren, udviklingsingeniør hos Volvo Cars Materials Centre.

I starten er det bilens reservehjul, der må vige pladsen til fordel for kompositbatteriet
"Det er en relativt stor struktur, der er let at omplacere. Ikke stor nok til at drive hele bilen, men nok til at tænde og slukke motoren, når bilen holder stille, f.eks. ved trafiklys," forklarer Sellergren.

Enorm interesse for projektet
Mange har besøgt Imperial College, som ligger inde med informationer om projektet, og har set det på YouTube. Per-Ivar Sellergren læser de besøgendes kommentarer med stor interesse. "Næsten dagligt finder jeg nye ideer til, hvordan denne teknologi kan anvendes eller videreudvikles. Potentialet er enormt, og det er herligt, at så mange mennesker er interesserede," siger han.

Hvis projektet får succes, er der mange anvendelsesområder. F.eks. mobiltelefoner, der bliver lige så tynde som kreditkort, og bærbare computere, der kræver langt færre opladninger.