Deltagerne i Motors forsøg fik alle målt deres promille dagen efter på den lokale politistation. Foto: FDMMange bi­li­ster tager i god tro bi­len dagen efter en våd aften. Men de risi­kerer at køre sprit­kørsel uden at vide det.

Julefrokost og nytårs­aften er som regel også lig med indtagelse af alkohol. De fleste er hel­digvis fornuftige nok til at lade bilen stå, når de har drukket, men dagen derpå er der ikke mange, der tænker over, at de måske kører spritkørsel, når de henter bilen igen.

FDMs medlemsblad Motor har sammen med politiet lavet et mindre forsøg med fem personer, som fik målt deres promille morgenen efter en våd julefrokost. Og ikke alle var nået ned under den tilladte pro­mil­legrænse på 0,5. Tre personer fra testen havde ingen promille, en enkelt blev mål til 0,2, og den sidste blev målt til 1,0.

”Vores forsøg vidner om, at man bør overveje meget kraftigt, om man skal køre bil dagen efter, man har indtaget større mængder af alkohol. Selvom man ikke har en for høj promille, kan man stadig væ­re til fare i trafikken, fordi man har fået for lidt søvn eller er lidt uop­lagt. Så promillegrænsen er ikke det eneste, man skal tænke på, når man sætter sig ind bag rattet,” siger Bent Grue, chefin­struktør hos FDM køreteknik.

Deltagerne i forsøget var alle overrasket over, hvor lidt rødvin der skal hældes i glasset, før det svarer til en genstand. Læs mere om forsøget i decem­bernum­meret af FDMs medlemsblad Motor.

Gode råd når du skal til fest:

  • Aftal inden festen hvem der kører hjem
  • Lad værten spørge, hvem der kører hjem, inden der skænkes vin, øl eller spiritus
  • Tag bus, tog eller en taxa til festen, så slipper du også for at skulle hente bilen dagen efter

Fakta spritkørsel:

  • Promillegrænsen i Danmark er på 0,5
  • Sidste år blev 13.917 mennesker sigtet for spirituskørsel, hvilket svarer til 38 om dagen
  • Ca. 2.000 spritbilister var i 2008 involveret i uheld.