Morten HolmstenHvis man får tildelt en firmabil til 300.000 kr. i januar, skal man betale næ­sten 10.000 kr. me­re i skat end kol­legaen, der fik sin fir­ma­bil i de­cem­ber.

Er man så uhel­dig at blive til­delt en firma­bil i januar måned, bliver man flået af skat­tevæsenet i forhold til dem, der får en firmabil i de­cem­ber måned. Har bilen en skatteværdi på 300.000 kr., skal man be­tale 9.625 kr. ekstra i skat i forhold til kolleger, der er så heldige at få deres fir­mabil i december.

Denne mærkværdige forskelsbehandling burde afskaffes, mener lea­singeks­perten Morten Holmsten, der er salgs- og marke­tingdirektør for online bilauktions­firmaet Autocom A/S: "Det er jo helt tosset, og det fortaber sig vist i tågerne, hvorfor systemet skal være så uri­me­ligt".

"Sagen er den, at skatteværdien falder til 75 procent efter tre ka­len­derår. Hvis en leasingbil indregistreres den 30. december, er den al­lerede efter to dage i gang med sit andet kalenderår. Efter 25 må­neder går den ind i sit fjerde kalen­derår. Det betyder, at føreren i de sidste 11 måneder af leasingperioden på typisk 36 måneder kun får lagt 25 procent af 225.000 kr. til sin indkomst. Den uheldige kollega, der får sin bil i januar, bliver beskattet af 25 procent af 300.000 kr. i de sidste 11 måneder, altså 9.625 kr. mere, hvis man betaler top­skat på 56 procent. Det er mange penge i de fleste husholdninger", påpeger Morten Holmsten.

"Det er muligt, at politikerne oprindeligt havde den hensigt at holde lidt liv i bilmarkedet i de stille, mørke måneder. Men efterhånden har det udviklet sig i en uheldig retning. Brugerne beskattes efter nogle kunstige skillelinjer, firmabilsalget klumper sammen i december, leve­randørerne har svært ved at følge med, og eftermarkedet skvulper som vand i et badekar på øverste etage i et højhus under et jord­skælv", siger Morten Holmsten.

"DAF foreslog i 2008, at skatteværdien nedskrives i takt med værdi­tabet, på det tidspunkt 12,5 procent om året. Det er én model. Man kunne også sætte skatteværdien ned pr. måned. Det burde jo kunne lade sig gøre med moderne it-teknologi at regne skatten ud alligevel. Men ligegyldigt hvad, så burde loven simpelthen laves om. Den er forældet og uretfærdig", slutter Morten Holmsten.