Første an­ven­delse i brem­se­regu­le­rings­sy­­stemer ESP®pre­mi­um fra Bosch med Flex­Ray-interface.

Verdens første brem­­se­­re­gu­le­­rings­system med FlexRay-inter­face.
Hur­tigere kommu­nika­tion med andre sy­ste­mer – også større data­mængder.
Bosch er partner i FlexRay-udviklingskonsortiet.

ESP®premium fra Bosch der er monteret i den aktuelle 7-serie fra BMW er verdens første bremsereguleringssystem med FlexRay-inter­face. Via dette nye netværk kommunikerer systemet med de tilhø­rende sensorer, den adaptive hastighedsregulering ACC (Adaptive Cruise Control), den integrerede chassis­styring (ICM) samt styre­en­hederne for motor og gearkasse. Sammen­lignet med det hidtil an­vendte CAN-bus system har FlexRay en væsentlig højere data­over­førselshastighed og er tilmed også meget driftssikker. ”FlexRay ba­ner vejen for et sikkert netværk og danner et godt grundlag for pre­miumklassens aktuelle og fremtidige førerassistent- og sikker­heds­systemers omfattende og tidskritiske kommunikation,” siger Klaus Meder fra ledelsen af Bosch Chassis Systems Control. Ud over brem­sereguleringssystemet leverer Bosch bl.a. også styre­enheden til ACC og dieselmotoren til 7-serien, der ligeledes har interface til FlexRay-databussen.

Det elektroniske sta­bili­tetsprogram (ESP®) har til opgave at stabili­­sere bilen i kritiske situ­a­tioner ved at bremse hjulene indivi­duelt. Denne mulighed for elektronisk styret op­bremsning anvendes også af assi­stent­sy­ste­mer som Stop&Go-funktionen i den adaptive hastig­hedsregulering ACC. ESP®-sensorsignalerne hjælper f.eks. også med hurtigere airbagud­løsning. Udveksling af stigende mængder da­ta i ægtetid er et absolut must for disse og fremtidige systemer. Flex­Ray giver mulighed for hur­tig og driftssikker datakommunikation med overførselsmuligheder i op til to kanaler. Disse kanaler kan have en data­over­førsel op til 20 Mbit/s. Højhastighedsvarianten af CAN-bus, der har været anvendt indtil nu, når kun op på 1 Mbit/s.

Sammen med BMW, Daimler, Freescale, General Motors, NXP Semi­con­ductors og Volkswagen er Bosch partner i FlexRay-konsortiet og spiller en vigtig rolle i stan­dardiseringen af protokollen. Derudover har Bosch udviklet et protokol-controllermodul til FlexRay, der allere­de i 2006 overholdt kravene til dette system. Otte halvledervirk­som­heder har indtil nu købt en produktions­licens til dette modul, der dan­­ner basis for mange komponenter med FlexRay-interface og har ydet et vigtigt bidrag til at gøre de nødvendige hardware­kompo­nen­ter hurtigt tilgængelige over hele verden. Desuden har Bosch udvik­let CUBAS – en basissoftware til styreenheder, hvor FlexRay-proto­kolstak efter AUTOSTAR-standarden allerede er implementeret.


Bosch-koncernen er en førende international virksomhed med fokus på tek­nik og serviceydelser. Med auto- og industriteknik samt for­brugsgoder og bygningsteknik havde koncernen i regnskabsåret 2008 ca. 280.000 ansatte og en omsætning på 45,1 milliarder euro. Bosch-koncernen omfatter Robert Bosch GmbH og mere end 300 dat­ter- og regionalselskaber i over 60 lande. Inkl. distributionspart­nere er Bosch repræsenteret i ca. 150 lande. Dette glo­bale netværk af udvikling, produktion og salg er forudsætningen for yder­ligere vækst. Bosch bruger mere end 3,5 milliarder euro, eller 8 % af om­sæt­ningen, om året på forskning og udvikling og anmelder over 3.000 patenter på verdensplan.

Med alle sine produkter og serviceydelser øger Bosch livskvaliteten med inno­vative og nyttige løsninger.

Virksomheden blev grundlagt i Stuttgart i 1886 af Robert Bosch (1861-1942) som ”Værksted for finmekanik og elektroteknik”.
Ro­bert Bosch GmbH''s virksomhedsstruktur sikrer Bosch-koncernen økono­misk uafhængighed. Den giver virksomhe­den mulighed for at foretage lang­sigtet planlægning og betydelige investeringer for at sikre fremtiden. 92 % af kapitalandelene i Robert Bosch GmbH ejes af den almennyttige fond Robert Bosch Stiftung GmbH. Stemmeretten udøves i overvejende grad af Robert Bosch Industrietreuhand KG, der varetager virksomhedens ejerfunktion. De øvrige andele ejes af familien Bosch og Robert Bosch GmbH.