Stik imod regeringens intentioner kan den nye tilskudsordning på 1,5 mia. kr. til boligreno­vering nå at klemme livet af netop de bygge­virk­som­he­der, den skulle hjælpe.

Privatkunder stiller nemlig deres byggeplaner i bero, fordi de håber senere at opnå tilskud til byggerierne. Jo længere tid der går, inden aftalen er udmøntet, desto flere snedker- og tømrervirksomheder vil dreje nøglen om, lyder det fra Danske Snedker - og Tømrermestre, DST. 

"Lige nu sker der det, at forbrugerne trækker i håndbremsen og stop­per de byggeaktiviteter, der ellers skulle gå i gang nu. De ud­skyder deres bygge­pro­jek­ter i håb om senere at kunne få et reno­veringstilskud. Det går særlig hårdt ud over de små og mellemstore virksomheder, der i høj grad lever af renovering hos private kunder", siger formand i Danske Snedker- og Tømrer­mestre, Niels Techen. 

Tilskudsordningen er en del af regeringens vækstpakke, hvori også skatte­re­formen indgår.  

Koster job i stor stil
DST støtter tanken bag tilskudsordningen varmt, men privatkun­der­nes håb om senere at kunne få statsstøtte til deres byggeprojekter har allerede ramt den følsomme byggesektor hårdt.  

Hvis ikke forslaget meget hurtigt bliver realiseret, risikerer det derfor at koste mange tusinde af danske håndværkere jobbet og lukke en lang række af de allerede trængte virksomheder.  

"Vi har bestemt ikke brug for yderligere opbremsning i byggeriet lige nu. Derfor kan jeg kun komme med min største opfordring til partier­ne om at speede processen op og hurtigst muligt få vedtaget den nødvendige lovgivning. Og så er det helt nødvendigt, at tilskuds­ord­ningen træder i kraft hurtigst muligt efter vedtagelsen, da vi ellers vil se en yderligere opbremsning i bygge­akti­viteten på det private bolig­marked. Det kan virksomhederne ikke holde til", siger Niels Techen.

"Rammer os som en boomerang"
På lang sigt vil ordningen give mere arbejde, men her og nu står virksom­heder­ne med et gevaldigt problem, vurderer tømrermester Jens A. Seitzberg fra Snekkersten nord for København.

"Nu siger vores kunder, at de vil udskyde deres projekter, til de ved, hvad de har af tilskudsmuligheder. Det rammer os som en boome­rang", siger Jens A. Seitzber.