Skatteaftalen mel­lem Dansk Folke­parti og regeringen bør skabe opti­mis­me både i virk­som­hederne og hos almindelige dan­skere. Det me­ner Håndværksrådet, der repræ­senterer over 20.000 små og mel­lem­store virksomheder.

"Jeg synes, der er al mulig grund til, at danskerne borgere og virk­somheder tager imod skattereformen med styrket opti­misme og smi­let løftet. Man kunne have ønsket sig, at reformen allerede træder i kraft i år, men de fleste menne­sker kan godt indregne, at de bliver rigere efter næste nytårsfest nu. Og skulle det ikke være nok, så kan man jo hæve sit SP-bidrag". Det siger Hånd­værksrådets adm. direk­tør Paul Mollerup til søndagens forlig mellem Regeringen og DF.

Han peger på, at boligmarkedet stort set ikke påvirkes af indgrebet i rentefradraget.
"Påvirkes boligmarkedet af noget i reformen, så er det, at mange mennesker nu får bedre råd til at købe en bolig. Tilskudsordningen er også et udmærket element i at holde hånden under byggesektoren faldende aktivitet. Det samme vil fremrykning af offentlige investerin­ger være. Om det er nok må den kom­mende tid vise, men det der er, falder på et tørt sted.

Mindre sort arbejde
Den nye grænse for topskatten vil sammen med afskaffelsen af mel­lemskatten have særdeles positiv effekt på lysten til at yde en ekstra indsats - og samtidig dæmpe incitamentet til at efterspørge og udfø­re sort arbejde væsentligt for mange mennesker.

"Man skal heller ikke undervurdere værdien af, at grænsen for, hvor­når der betales topskat, blev hævet yderligere. Det vil have betyd­ning for rigtig mange dygtige selvstændige og ansatte med en fag­lært uddannelse," siger Håndværksrådets direktør.

Pensionsloft rammer selvstændige
Paul Mollerup undrer sig over at loftet for indbetalinger til ratepen­sio­ner blev sat ned til 100.000, og minder regeringen om, at det gi­ver vanskeligheder for mange selvstændige.

"Jeg håber, at regeringen lytter til skattekommissionen og finder en løsning for de selvstændige som sparer op i egen virksomhed og først indbetaler på pensionsordningen, når virksomheden sælges."
Moms på byggegrunde og højere energiafgifter på producerende er­hverv er heller ikke den gladeste nyhed for mange mindre virksom­heder, men hertil siger Paul Mollerup: "Det er klart, at alle må bi­drage til denne store reform. Nu må vi regne på konsekvenserne."