Problemet i udspillet er først og fremmest, at det skubber til, at huspriserne falder yderligere. Det er der ikke plads til i den nuværende konjunktursituation", siger adm. direktør Paul Mollerup i en kommentar.  Skatteudspillet styrker dan­skernes økonomi og an­svarlighed, men vil næppe være en effektiv kick-start midt i krisen. Hånd­værks­rådet ef­ter­lyser derfor en underfinansieret reform med fokus på dynamiske effekter.  

"Skattekommissionens udspil understøtter en fremtid, hvor dansker­ne belønnes, når de har taget en uddannelse, og hvor der er klart mindre incitament til sort arbejde. Udspillet belønner også dem, der sparer på energien.

Problemet i udspillet er først og fremmest, at det skubber til, at hus­priserne falder yderligere. Det er der ikke plads til i den nuvæ­rende konjunktursituation", siger adm. direktør Paul Mollerup i en kom­men­tar.         

"Lettelserne i skatten på arbejde er det helt afgørende element i re­formen, og her har kommissionen fundet en rigtig god balance mel­lem skat i bunden og i toppen. Det er lagt op til både at belønne folk, der tager et arbejde, og dem der yder en ekstra indsats på arbej­det", siger han.

Bevar rentefradraget
Skattekommissionens forslag omlægger skat for 35 mia. kr. og er fuldt finansieret uden at inddrage dynamiske effekter. 

"Vi mener bestemt, at en skattereform skal være underfinansieret i den nuværende konjujnktursituation. Man kan ikke lukke øjnene for, at ledigheden stiger kraftigt, og at flere og flere virksomheder kom­mer i vanskeligheder. Det, man først og fremmest skal pille ud af kom­­missionens udspil, er den markante nedsættelse af rentefra­dra­get. Det vil gøre faldet i boligpriserne endnu værre og derved ramme den hårdt pressede byggesektor. Det vil også bringe unge familier med stor gæld i helt urimelige problemer", siger Håndværks­rådets direktør og tilføjer, at vi nu skal have mulighed for at studere ud­spil­let til bunds. 

Farvel til frynsegoder
Skal skatteprocenterne ned, må folk også leve med, at nogle fryn­se­goder og medarbejderobligationer beskattes hårdere. Og energi- og miljøskatterne forventede vi naturligvis også ville stige. Nu må vi se på, om virksomhedernes konkurrenceevne kan klare det foreslåede."

Endelig nævner Paul Mollerup et alvorligt problem på pensionsom­rå­det. Kommissionen foreslår et loft for pensionsindbetalinger på 250.000 kr. Det nødvendiggør, at der laves en særordning for selv­stændige, der løbende sparer op i egen virksomhed i stedet for på en pensionsordning. 

"Det er normalt, at selvstændige sætter en del af salgssummen ind på en pension, når virksomheden er solgt. Hvis det ikke er muligt i fremtiden at bruge den såkaldte ophørspension, vil megen vækst i små og mellemstore virksomheder gå tabt", siger Paul Mollerup.