Håndværksrådets formand Niels-Erik LundvigDanmarks små og mel­lem­store virksomheder klager over ligegyldig­hed fra de lokale kommunal­bestyrelser. Det viser en undersøgelse, Håndværks­rådet har fore­taget med svar fra over 1.100 virk­somhe­der. På en skala fra 1-6 giver virksom­hederne kun 2,74 i karakter i gennem sit til deres kom­munal­politikeres fokus på byens små og mellemstore virksomhe­der.

"Der er noget at tage fat på i rigtig mange kommuner, og midt i fi­nanskrisen er behovet for en stærk kommunal erhvervspolitik særligt stort. Efter kommunal­reformen er ingen kommune længere for lille til at have en proaktiv erhvervspolitik med fokus på de lokale virksom­heders vilkår", siger Hånd­værksrådets formand Niels-Erik Lundvig.

Dumper på nettet
Mens langt de fleste virksomheder for længst har taget internettet og e-mail til sig i kommunikationen med kunder og leverandører, halter kommunerne efter. Især Århus Kommune får et beskedent skudsmål af de lokale virksomheder.

"Langt de fleste virksomheder er klar til at modtage relevant infor­mation om for eksempel kommunale udbud via mail og internet. Men selvom det er en billig og effektiv kommunikationsform, udnytter kun få kommuner mulighederne fuldt ud," siger Niels-Erik Lundvig.

Århus kommune inkasserer trods sin størrelse landets laveste ka­rakter på for sin kommunikationsindsats via internet og e-mail.

Nedprioriterer erhvervslivet
Kommunerne går glip af øget konkurrence om kommunale udbud, arbejds­pladser og skatteindtægter ved ikke at støtte op om det lokale erhvervsliv.

"Når kommunerne føler sig økonomisk presset, ender erhvervslivet nederst på prioriteringsblokken. Det er ærgerligt, for et godt lokalt erhvervsliv giver både gode beskæftigelsesmuligheder og indkøbs­muligheder for byens borgere - og så giver det potentielt flere skat­teindtægter", siger Håndværksrådets formand. 

Undersøgelsen viser, at dialogen mellem politikerne og de lokale erhvervsforeninger flere steder halter.
"Derfor arbejder Håndværksrådet og mange af de lokale håndvær­ker- og industriforeninger, vi har som medlemmer, målrettet med at udbygge dialogen med kommunerne i disse år. Det sker gennem flere og flere stormøder med politikere og embedsmænd og de lokale håndværkerforeninger om emner som fx byens udbudspolitik", siger Niels-Erik Lundvig.

Håndværksrådets formand vil i 2009 deltage en række lokale møder landet over for at stimulere til bedre samarbejde mellem erhvervsliv og kommuner. Første møde foregår i Silkeborg den 14. januar.