Søren NicolaisenHåndværksrådet foreslår, at bankerne kan få statsgaranti for lån, de allerede har givet en virk­somhed, når de låner flere penge til virk­somheden. 

"Det primære fokus i den nuvæ­rende fi­nans­krise skal være på de virksom­heder og kunder, der ikke kan få lån. Hvis ikke bankerne luk­ker op for låntagningen, får vi et problem med væksten i de kom­mende år." siger Håndværksrådets cheføkonom Søren Nicolaisen i forbindelse med rådets konjunk­turanalyse, som offent­lig­gøres i dag. 

Politisk indgriben
I undersøgelsen svarer hver fjerde, at virksomhedens produktion er be­græn­set eller stærkt begrænset af adgang til finansiering. Yder­ligere hver fjerde siger, at produktionen er begræn­set i et mindre omfang af mulighederne for at få lån på rimelige vilkår. Bl.a. derfor har hver tredje mindre virksomhed udskudt eller helt opgivet inve­sterin­ger, siden finanskrisen start. 

Håndværksrådet har derfor i dag sendt et brev til økonomi og -er­hvervsminister Lene Espersen, hvori rådet foreslår, at bankerne kan få statsgaranti for de eksisterende lån i en virksomhed, når de låner nye penge ud. Det kræver en udbygning af den eksisterende vækst­kautionsordning, hvor staten garanterer for 75 % af lånet. Hånd­værks­rådets forslag er, at banken kan trække nogle af virk­somhe­dens eksisterende lån ind under statsgarantien, når der lånes ny penge ud.   

"Fastsættes der en grænse, så de eksisterende lån højst må udgøre 40 % af de samlede lån, kan banken reelt slanke sin udlånsbalance ved at låne nye penge ud. Nyudlåner banken 3 mio. kr. og får stats­garanti for 75 % af 5 mio. kr. i alt, er der samlet set statsgaranti for 3,75 mio. kr. Det er mere, end banken låner ud, og det bør derfor få bankerne til at åbne pengetanken."

"Finanskrisen kan udvikle sig til det, der trækker tæppet væk under mange virksomheder, hvis ikke politikere og banker hurtigt finder en model, så alle erhvervsdrivende med sunde forretninger og fornuf­tige projekter kan få lån i deres bank på rimelige vilkår. Man er nødt til at finde en model, som bankerne også kan leve med, og vi tror, de kan leve med dette element i en samfunds­pakke.", siger cheføkonom i Håndværksrådet, Søren Nicolaisen.

Mangler finansiering
Håndværksrådets analyse viser, at hver femte virksomhed har afske­diget mindst en ansat siden krisens start, og at hver fjerde forventer at gøre det i den nærmeste fremtid. Hver anden virksom­hed har mistet omsætning og mange faste kunder. Analysen viser også, at virksomhedernes største produktions­barrierer ikke længere er mangel på arbejdskraft. Det er mangel på efterspørgsel og mangel på finansiering, som holder erhvervslivet skak nu. 

"Der har været andre forslag til at sikre virksomhederne - bl.a. et forslag om, at frister for betaling af moms og skat ændres for at sikre virksomhedernes likviditet. Det er et godt forslag, som bestemt kan få betydning i en del mindre virksomheder, så det støtter vi. Men det ændrer ikke på, at det grundlæggende behov er, at virksomhederne og deres kunder skal kunne få finansiering i banken, så vi skal også have en bankpakke", siger Søren Nicolaisen. 

Pacemaker til finanssystemet
Det finansielle system kaldes ofte samfundets blod. Finansieringen skal nå ud til alle vitale organer og sikre, at vi vokser og i hvert fald ikke forfalder og bliver syge. 

"I øjeblikket er hjertet ved at gå i stå. Det mærker man ude i de små og mellemstore virksomheder. Man kan godt sige, at det finansielle system mangler en pacemaker. Det er sådan en, vi foreslår.", siger Søren Nicolaisen.