"Hvordan denne investering hænger sammen med en enorm beskæring på 450 mio. kr. i erhvervsfremmeordningerne er til gengæld et mysterium, som vi ikke får løftet sløret for. Det ligner kassetænkning," siger Paul Mollerup Finanslovens positive sats­nin­ger på globalisering, er­hvervs­uddan­nelser og øget offentligt byggeri skæmmes af en mar­kant beskæring af erhvervs­fremmemid­lerne, mener Hånd­værks­rådet. 

Mens regeringen investerer 2,1 mia. kr. i globalisering, for­ringer den samtidig virksomhedernes chancer for at udnytte globaliserin­gens muligheder og det store innovati­onspotenti­ale, danske virksomheder besidder. 

"Vi er glade for, at regeringen har taget det næste skridt i Globali­se­ringsstrate­gien med en yderligere investering på 2,1 mia. kr. Det er en helt nødvendig investering i Danmarks fremtid", siger adm. direk­tør i Håndværksrådet, Paul Mollerup.

"Hvordan denne investering hænger sammen med en enorm beskæ­ring på 450 mio. kr. i erhvervsfremmeordningerne er til gengæld et mysterium, som vi ikke får løftet sløret for. Det ligner kassetænkning, og der er overhængende fare for, at det, vi investerer med anven­delse af Globaliseringpuljen, bliver udhulet af beskæringen på er­hvervsfremmeområdet!, siger Paul Mollerup. 

Danmark står over for en afmatning i konjunkturerne og derfor skal der satses på innovation. Men her hjælper finanslovsforslaget ikke meget. 

"Før var der mangel på arbejdskraft, men virksomhederne melder i dag om fær­re ordrer. Ved at genindføre den Særlige Pensionsopspa­ring og trække flere milliarder kroner ud af samfundsøkonomien risi­kerer regeringen derfor at skyde sig selv i foden", siger Paul Molle­rup.

Glemmer energibesparelser
Håndværksrådet glæder sig over, at regeringen afsætter 1 mia. kr. til løft af de fysiske rammer i kommunerne i 2009. 

"Men vi savner et fokus på energibesparelser i forbindelse med den store ved­lige­holdelsesindsats. Der er allerede teknologi til rådighed, som for små midler kan halvere energiforbruget i de offentlige byg­ninger. Det skal vi drage nytte af, når der nu foretages massive in­vesteringer i at vedligeholde og bygge nyt", siger Paul Mollerup.

Savner løft til erhvervsuddannelser
Bedre erhvervsuddannelser er nødvendige, hvis vi skal op på, at 95 % af en ungdomsårgang gennemfører en ungdomsuddannelse. 

"Det er derfor positivt, at uddannelsesinstitutionernes opsparing i 2008 nu bliver tilbageført, men vi venter stadig på de markante initiativer, der skal give erhvervsuddannelserne et bredt kvalitets­løft", siger Paul Mollerup.