En landsretsdom slår fast, at parke­ringsselska­berne ikke må pålæg­ge p-afgifter gebyr, hvis de ikke kan be­vise, at bilisten har mod­taget af­giften. FDM vurderer, at dommen vil få stor betyd­ning for bili­sterne.

Det er surt at få en parkeringsafgift. Men det er endnu mere surt at skulle betale et ekstragebyr for manglende rettidig indbe­taling af p-afgiften, fordi man ikke var klar over, at man havde fået en p-afgift. En landsretsdom slår fast, at parkeringsselskaberne ikke må pålæg­ge p-afgiften gebyr, hvis de ikke kan bevise, at bilisten har modtaget afgiften. Omfanget af bilister, der modtager rykkergebyrer for ukend­te afgifter, er efter FDMs vur­dering stigende.

”FDM får dagligt henvendelser fra forbavsede bilister, der er blevet opkrævet et gebyr for en p-afgift, som de aldrig har set. Hvor p-afgif­ten er blevet af, ved vi ikke, men det er klart et problem, at parke­ringsselskaberne ikke sender en påmindelse til bilisterne, før de sæt­ter rykkergebyr på”, siger juridisk chef hos FDM, Per Alkestrup.

Landsretten læg­ger i deres be­grun­delse vægt på, at placeringen af girokortet ikke kan antages at rumme samme sikkerhed for, at med­delelsen når frem til bilisten, som det vil være tilfældet ved frem­sen­delse af et brev.

Påmindelsesgebyret for den manglende rettidige indbetaling af p-af­giften udgør nær ved 100 kr., hvilket svarer til omkring 20 % af den pålagte afgift.

”Mange bilister er tilbøjelige til bare at betale gebyret, fordi de ikke gider bruge tid på at slås med parkeringsselskaberne. Derfor er dom­men også interessant. Den viser, at man ikke bare skal betale, fordi man frygter en lang og sej kamp i retssystemet”, siger Per Alke­strup.

FDM understreger, at problemstillingen kun gælder de bilister, der al­drig har set p-afgiften sidde i forruden. Sidder der derimod en p-af­gift under viskerbladene, som man mener, er pålagt korrekt, er FDMs råd til bilisten: betal afgiften med det samme, så mindsker du risi­koen for unødvendige gebyrer.