En under­søgelse fra FDM viser, at mere end hver anden dan­sker (57,9 %) mener, at bili­sterne ikke ud­vi­ser nok hensyn. I takt med at trafik­tæt­he­­den øges, opfordrer FDM bili­sterne til at udvise endnu mere hensyn i trafikken. 

Et horn i bund, et irri­teret blik gennem bak­spejlet eller måske en truende hånd ud af vin­duet kan ødelægge selv den bedste morgen for en bilist. Antallet af biler på de danske veje er steget kraftigt i løbet af de senere år. Det har betydet en øget trafikmængde, hvor man fx i visse tidsrum skal se lyset skifte mange gange uden at få lov til at køre videre. Det kan være med til at fremme dårlig trafik­kultur.

En undersøgelse foretaget af Catinét for FDM viser, at knapt to ud af tre (60,1 %) mener, at bilisterne holder for lidt afstand til hinanden. Ligeledes viser un­der­søgelsen, at omkring hver tredje (32,1 %) er irriteret over biler, som ikke når over for grønt, men må blive hæn­gende i lyskrydset. 

”En tæt trafik kan være et irritationsmoment i det daglige. Derfor lig­ger der en vigtig opgave i at få bilisterne til at acceptere den tætte trafik og tilpasse deres kørsel efter det. Det kan fx være at give plads til biler, som har brug for at skifte vejbane eller først køre ud i et kryds, når man er sikker på at nå over for grønt”, siger Thomas Møller Thomsen, adm. direktør i FDM.

Undersøgelsen viser, at 57,9 % mener, at bilisterne ikke udviser nok hensyn. Den øgede trafikmængde stiller krav både til vejnettets op­bygning, men også til bilisternes trafikkultur. Det kan fx ske ved at begrænse brugen af hornet og udvise hensyn overfor andre bilister, så trafikken kommer til at glide. 

”Bilisterne skal se nabobilen som en allieret, som man gerne lader komme foran. Ved fx at give plads til biler, der skal ind fra en sidevej og være fortrolig med flettereglen, kan man understøtte en mere gli­dende trafik og fremme god trafikkultur. Hensyn og tålmodighed er nøgleord i trafikken”, siger Thomas Møller Thomsen.

FDMs undersøgelse viser desuden, at næsten hver fjerde (23 %) irriteres over en unødig brug af hornet, mens hver femte (19,7 %) mener, at de danske bilister er for dårlige til at placere sig i den rigtige vejbane.

FDM vil i hele oktober sætte fokus på trafikkultur. Læs mere på www.gotrafikkultur.dk samt i Motors oktobernummer.

Trafikkultur - data fra undersøgelsen og på spørgsmålet:

Hvad irriterer dig mest i trafikken?

  • Bilister, der kører for tæt: 60 %
  • Bilister, der er aggressive/chikanerer andre i trafikken: 59 %
  • Bilister, der kører ud i et kryds, så de kommer til at hænge, når der bliver rødt: 32 %
  • Bilister, der ikke holder tilbage ved et fodgængerfelt; 32 %
  • Bilister, der ikke kan flette: 29 %
  • Bilister, der bruger hornet unødigt: 23 %
  • Cyklister, der placerer sig forkert; 21 %
  • Bilister, der placerer sig i forkert vognbane: 20 %