For et år siden var det syv ud af ti af de små og mel­lem­sto­re virk­som­heder, der meld­te om mangel på arbejds­kraft. Nu er det ''kun'' hver anden mindre virk­­somhed. Håndværksrådet, der står bag ana­lysen, påpeger, at selvom det går den rigtige vej, er det sta­dig en kolossal udfordring at skaffe tilstræk­ke­ligt med arbejds­­kraft. Analy­sen indeholder derfor 12 områ­der, hvor politikerne bør sætte ind for at skaffe flere hæn­der.  

Forklaringen, på at færre virksomheder melder om mangel på ansat­te, er ifølge Håndværksrådets cheføkonom Jakob Brandt, at: "Lavere privatforbrug som følge af stigende rente og uro på boligmarkedet betyder, at ordrebøgerne er blevet tyndere hos virksomhederne, og dermed er behovet for arbejdskraft mindsket. Men en kraftig stigning i antallet af udenlandske ansatte og betydelige investeringer i ma­ski­ner er også med til at dæmpe efterspørgslen efter arbejds­­kraft".
 
Af analysen fremgår det, at på et år er antallet af virksomheder, som har ansat udenlandsk arbejdskraft, steget med over 50 %. Således har hver syvende af landets små og mellemstore virksomheder an­sat­te fra udlandet. For de mindre industrivirksomheders vedkommen­de er andelen helt oppe på 21 %..
 
"Vi så sidste år, at en meget stor del af virksomhederne havde pla­ner om at søge arbejdskraft i udlandet. Disse planer har de ført ud i livet, hvorfor vi ser en markant stigning importen af arbejdskraft. Vores undersøgelse viser sam­tidig, at 10 % af virksom­hederne for­ven­ter, at de inden for det kommende halve år vil ansætte uden­landsk arbejdskraft. Vi kan derfor godt forvente, at vi i fremtiden kom­­mer til at se endnu flere biler med tyske og polske nummerplader på de danske veje", siger Jakob Brandt.
 
Undersøgelsen viser også, at 40 % af virksomhederne ser investe­ringer i maskiner som en mulighed for at kunne følge med efter­spørgs­len, selvom de ikke kan skaffe flere hænder. Faktisk har hver fjerde af de mindre virksom­heder allerede sat handling bag tankerne og har i løbet af 1. halvår 2007 fore­taget maskininvesteringer, fordi de oplevede problemer med at skaffe arbejds­kraft.
 
"Undersøgelsen viser tydeligt, at mangel på arbejdskraft fortsat en kæmpe udfordring. Vi har derfor opstillet 12 forslag til, hvordan man på både traditio­nel men også mere utraditionel vis kan øge arbejds­udbuddet. Fx er det vores vurdering, at vi alene ved at anvende den arbejdskraft bedre, der allerede er i arbejdsstyrken, kan frigøre ar­bejdskraft svarende til omkring 30.000 ekstra ansatte", siger Jakob Brandt.
 
Håndværksrådets 12 forslag samt en vurdering af forslagets poten­tiale for at øge arbejdsudbuddet:

  1. Bedre arbejdsdeling mellem den private og den offentlige sektor - stort potentiale
  2. Flere lønmodtagere skal blive selvstændige - mellemstort potentiale
  3. Bedre ledelse og produktivitetsstigninger - stort potentiale
  4. Bedre integration - stort potentiale
  5. Færre bilkøer og tog til tiden - stort potentiale
  6. Mulighed for at køre mellem hjem og arbejdssted i firmabil - mellemstort potentiale
  7. Flere skal have en ungdomsuddannelse og gennemføre den hurtigere - stort potentiale
  8. Lette at skaffe arbejdskraft fra ikke-EU lande - mindre potentiale
  9. Fjern administrative barrierer for brug af udenlandsk arbejdskraft - mindre potentiale
  10. Lette skatten på arbejdskraft - stort potentiale
  11. Afskaf efterlønnen - meget stort potentiale
  12. Hæv pensionsalderen - stort potentiale

865 små og mellemstore virksomheder inden for brancherne byggeri, service, butik og industri har deltaget i undersøgelsen.
 
Læs hele analysen og en uddybning af de politiske forslag her.