Når virksomhe­derne ikke kan skaffe flere ansatte, kan de heller ikke øge produktionen og dermed væksten", siger Håndværksrådets cheføkonom Jakob Brandt.Over hele landet er de min­dre virksomheders opti­mis­me på tilbage­gang, men særligt i Region Hoved­sta­den lyder mel­dingen, at op­svinget har toppet. Andelen af virk­som­heder i hoved­stadsområdet, der melder om fremgang, er halveret i løbet af 1. kvartal, viser en ny undersøgelse fra Håndværksrådet. 

"Da det i vid udstrækning er boligejernes store friværdier, der har dre­vet de seneste års opsving, er den store usik­ker­hed, der i øje­blikket er om bolig­pri­serne, en central forklaring på, at virksomhe­derne ser en opbremsning af væksten. Mangel på arbejdskraft er en anden central forklaring. Når virksomhe­derne ikke kan skaffe flere ansatte, kan de heller ikke øge produktionen og dermed væksten", siger Håndværksrådets cheføkonom Jakob Brandt.

Håndværksrådets konjunkturvurdering viser, at de små og mellem­store virk­som­heder på trods af afmatningen stadig mangler ar­bejds­kraft i omfattende grad. Hele 46 % af de 700 virksomheder, der har deltaget i undersøgelsen, vurderer, at de kommer til at mangle ar­bejdskraft i 2007. Dette er dog færre end i 4. kvartal 2006, hvor 69 % af virksomhederne meldte om mangel på arbejdskraft. 

"Det er brandærgerligt, at en af årsagerne til den faldende vækst er mangel på arbejdskraft, og det koster virksomhederne og det dan­ske samfund et 2-cifret milliardbeløb de kommende år, at vi ikke kan skaffe de ansatte, der er brug for. Det er derfor helt centralt, at vi gør alt, hvad vi kan, for at øge arbejdsstyrken - både ved at finde ansatte i udlandetog ved at få flere af de svage grupper og nydan­skerne ud i virksomhederne."

"Selvom væksten bremser op, er der dog ingen grund til panik. Når vi har fuld beskæftigelse, og virksomhederne fortsat melder om mangel på arbejdskraft, siger det sig selv, at en lavkonjunktur ikke er lige om hjørnet."