Økonom Mads EngbergForventningerne til fremtiden er stadig positive blandt de små og mel­lemstore virk­som­heder, selvom de første tegn, på at højkon­junk­turen er ved at klinge af, nu stikker hovedet frem. Det viser Hånd­værksrådet seneste konjunkturvurde­ring, som baserer sig på svar fra 587 små og mellemstore virksomheder inden for industri, detail, service- og bygge­branchen. Mange brancher med små og mel­lem­store virksomheder har svært ved at skaffe kvalificeret arbejds­kraft, og det er med til at lægge en dæmper på deres forventninger. Mange mener ikke, at væksten kan øges i samme tempo som de seneste år. Virk­som­hederne forsøger derfor at holde på medarbej­derne selv i perioder, hvor der er færre opgaver. Det gælder, fordi de ikke vil kunne skaffe nye folk.

"Mange udendørsbrancher kører normalt på lavt blus henover vinte­ren. I år har de helt usædvanligt kunnet arbejde for fuld tryk hele december og januar. Det hjælper på mangelen på arbejdskraft, at virksomhederne får klaret mange af de opgaver, som har hobet sig op gennem 2006, og risikoen for overophedning af den danske øko­nomi bliver mindre", udtaler økonom i Håndværksrådet Mads Eng­berg og fortsætter: "Det er en pragtfuld vinter for de brancher, som er afhængige af vejret. Den varme vinter mindsker risikoen for, at øko­nomien bliver overophedet."

Virksomhederne kan ikke skaffe dansk arbejdskraft og der er brug for flere udenlandske arbejdere. Vi må derfor se at få afskaffet Øst­aftalen, som fortsat lægger administrative hindringer i vejen for virk­somhederne og gør det kompli­ceret at hente arbejdskraft i de øst­europæiske EU-lande.

Virksomhederne investerer i maskiner, så de kan klare flere opgaver med færre ansatte. Rentestigningerne i 2006 betyder imidlertid, at mange virksomheder ikke finder den mulighed helt så attraktiv som for et år siden. Anderledes ser det ud blandt industrivirksomhederne, som har bedre muligheder for at inve­stere i arbejdskraftbesparende maskiner end andre brancher med små og mellemstore virksomhe­der. Den store mangel på arbejdskraft betyder, at der trods stigende renter er en voksende andel af industrivirksomhederne, som vurde­rer, at det er mere attraktivt at inve­stere nu end for et år siden.

Både på kort og langt sigt er det en fordel dels for virksomhederne og dels for dansk økonomi, at de små og mellemstore virksomheder effektiviserer produk­tionen. På kort sigt løser det nogle af proble­mer­ne med mangel på arbejdskraft i de enkelte virksomheder, og på længere sigt betyder den øgede produktivitet, at virksomhederne bedre kan klare sig i den globale konkurrence og dermed fastholde de mest profitable jobs i Danmark.