Færre og ens regelsæt over hele landet på affaldsom­rådet vil betyde færre administrative byrder for virksomhederne, og sætte en stopper for de urimeligt store affaldsgebyrer enkelte kom­muner pålægger deres virksomheder. Håndværksrådet fremhæver, at forslaget om at give alle virksomheder ret til at anvende de kommu­nale genbrugs­plad­ser på samme vilkår som borgerne vil være til gavn for både virk­somhederne og miljøet.

"Følger politikerne de anbefalinger, som ligger til grund for rege­ringens udspil om genbrugspladserne, kan vi endelig vinke farvel til de helt urimelige gebyrer på op mod 50.000 kr. om året, som nogle kommuner tvinger virksomheder at betale til genbrugspladserne - uanset om virksomheden bruger dem eller ej", siger Håndværks­rådets cheføkonom Jakob Brandt og fortsætter: "Med regeringens udspil vil adgangs- og betalingsprincipperne blive ens over hele landet. Alle virksomheder må så komme på genbrugspladserne med mindre mængder mod at betale det samme som borgerne, hvilket er i størrelsesordenen 1.000 kr."

"Miljøet bliver den store vinder ved at alle virksomheder får adgang til genbrugspladserne. Undersøgelser viser, at når virksomheder må komme på genbrugsstationerne, så sortere de affaldet ud i flere forskellige dele end de gør hjemme i virksomheden, hvor de færreste har mulighed eller behov for at have 5 - 10 forskellige containere stående. Dermed få vi genbrugt langt mere af erhvervsaffaldet til gavn for miljøet"

"For at lovændringen om genbrugspladserne kommer til at fungere, må politikerne få embedsapparatets jurister til at ophøre med at tænke i kasser og få dem til at forholde sig til virkeligheden. Jeg vil godt udlodde en god flaske rødvin til den, der kan forklare mig lo­gikken i den måde den nuværende lovgivningen definerer affald på.

Tag dette eksempel: Byggeaffaldet fra fru Hansens gamle køkken registreres som privat affald, hvis hun selv afleverer det på gen­brugspladsen, men det bliver til erhvervsaffald, hvis hendes hånd­værker afleverer det for hende. Det til trods for, at fru Hansen beta­ler et årligt affaldsgebyr over skatten for frit at kunne aflevere affald produceret på hendes matrikel. Årsagen til at det er helt centralt hvordan affaldet registreres er, at princippet om forureneren betaler betyder, at der ikke må være krydssubsidiering mellem borgerne og virksomhederne. Men som eksemplet med fru Hansen viser, så bliver rigtig meget affald fra private boliger registreret som erhvervsaffald og dermed ser det ud, som om der kommer væsentligt mere er­hvervs­affald på genbrugspladserne, end der i virkeligheden gør. Denne juridiske bekvemmelighedsparagraf, som er i stand til at trylle boligejeres byggeaffald om til erhvervsaffald blot ved at se på hvem, der afleverer affaldet koster virksomhederne i millioner af kroner hvert år - spørg bare fx en byggevirksomhed i Århus"

"Affald der komme fra private boliger er og bliver privat affald lige­gyldigt hvem der transporterer det ned til genbrugsstationen. Denne logik håber jeg, politikerne er enig med mig i og vil lægge den til grund for lovændringen".