Sommer­feri­en er det perfekte tidspunkt at leje en bil og køre ud i det danske sommerland eller udforske nabolandene. Men spørgsmål om forsikring, afleveringstidspunkt og reservation kan for mange danskere få biludlejning til at føles som en jungle. Derfor giver Avis Biludlejning her syv gode råd til, hvordan man undgår ubehagelige overraskelser og dyre panikløsninger og i stedet ender med lige netop den lejeaftale, der passer til den planlagte ferie.

Søren Larsen er daglig leder af Avis Biludlejning i København City og har arbejdet med udlejning af biler i 25 år. Derfor ved han præcis hvilke spørgsmål, danskerne ofte stiller, når de skal leje bil. Her giver han syv gode råd til, hvad man bør tænke over i forbindelse med billejen for at opnå den bedste aftale og få de største fordele.

1. Bestil bilen i god tid
For mange mennesker er udlejningsbilen det sidste, der bliver bestilt, inden de tager på ferie. Men der kan være mange fordele ved at bestille i god tid. ”Kunderne bestiller ofte først deres bil i sidste øjeblik, men for at være sikker på at få den ønskede biltype og det nødvendige ekstraudstyr, er det en god idé at være lidt tidligere ude. Hos Avis Biludlejning kan man eksempelvis spare 10 pct. på billejen, hvis man bestiller sin danske lejebil minimum fem dage i forvejen, hvilket kan give et løft i feriebudgettet,” siger Søren Larsen.

2. Udnyt afhentnings- og afleveringstidspunktet
Hold øje med, om du lejer bilen per kalenderdag eller per døgn, sådan at du kan få det maksimale ud af lejeperioden. ”Hos nogle udlejningsselskaber lejer man bilen per kalenderdag. Det vil sige, at hvis man har brug for en bil i to dage og henter den mandag kl. 16, skal man uanset hvad aflevere den onsdag kl. 8, ellers bliver man trukket for en ekstra lejedag. Hos Avis er vi fleksible, så her lejer man per døgn. Hvis du henter bilen mandag kl. 16, så har du den helt til onsdag kl. 16, før den skal afleveres igen,” siger Søren Larsen.

3. Kørekort på alle førere
Alle de personer, der skal køre bilen, skal være til stede og fremvise kørekortet, når bilen afhentes. ”Det er vigtigt, at vi får de præcise personoplysninger og dokumentation for alle, der skal sidde bag rattet i løbet af ferien. I værste fald risikerer man ikke at være forsikret, hvis der sker uheld med bilen, og føreren ikke er registreret ,” forklarer Søren Larsen.

4. Vælg den rigtige forsikring
Forsikringer på lejebiler er for mange lejere kilde til stor usikkerhed. De fleste udlejningsselskaber har en grundforsikring på bilen, mens det oftest er muligt at tilkøbe forsikringer, der fx sænker selvrisikoen. ”Forsikringer er altid et spørgsmål om temperament, og hvilken risiko man som fører føler sig tryg ved. Det er dog altid en god idé at overveje, hvor man skal køre, og hvor stor risikoen er for at få skader netop dér. Og så skal man huske at tage med i overvejelserne, at skaden lige såvel kan forårsages af andre end én selv,” siger Søren Larsen.

5. Udnyt fleksibiliteten ved afhentning og aflevering
Hvis du lejer din bil gennem et af de større selskaber med mange udlejningsstationer, kan du hente bilen ét sted og aflevere den, hvor end selskabet er repræsenteret. ”Afhentnings- og afleveringsstedet behøver ikke være det samme, så du kan sagtens planlægge din bilferie til at starte i én by og slutte i en anden. Fx har Avis Biludlejning 400 udlejningsstationer i Skandinavien og 5.200 stationer i mere end 165 lande verden over, så der er rig mulighed for at aflevere sin bil i de fleste større byer og lufthavne,” siger Søren Larsen.

6. Tom eller fuld tank ved aflevering?
”Et spørgsmål, som rigtig mange kunder stiller os, er, om bilen skal afleveres med fuld eller tom tank,” fortæller Søren Larsen. Svaret er, at du kan gøre begge dele: ”Når du lejer en bil hos Avis, vil den altid komme med en fuld tank, men du bestemmer selv, hvordan du vil returnere den. Hvis du ikke gider alt bøvlet med at lede efter benzintanken lige inden aflevering, kan du ved afhentningen betale dagsprisen for en fuld tank til udlejningsselskabet, og så aflevere bilen tom. Vælger du i stedet selv at stå for brændstofkøbet, skal du huske at påfylde tanken før aflevering,” fortæller Søren Larsen.

7. Husk ekstraudstyr
Det er vigtigt at sikre bilens små passagerer, og derfor er et barnesæde i den rigtige størrelse et relevant ekstraudstyr, hvis der skal børn med på ferien. Det kan desuden være en god idé at leje en opdateret GPS, så hverken kringlede motorveje eller nye rundkørsler kommer bag på bilens fører. ”Husk at planlægge hjemmefra, hvilket ekstraudstyr der kan blive brug for, så du kan reservere det i god tid sammen med bilen. Så er du sikker på, at alt er klart ved afhentningen,” afslutter Søren Larsen.