Den sidste tid med lave temperaturer, inden foråret for alvor er over os, stiller krav til din bil. Centerleder Jan Villadsen fra dæk- og auto­service­kæden Euromaster giver her et bud på, hvilke ting du skal være opmærksom på.

– Af hensyn til både sikkerhed og totaløkonomi er det en god idé at være på forkant og konstant sikre sig, at ens bil lever op til årstidens krav. På den måde kan man også undgå ubehagelige overraskelser, siger centerleder Jan Villadsen fra Euromaster, der ud over at være Europas største dækkæde også udfører mekanisk arbejde, herunder serviceeftersyn, sporing, olieskift samt udskiftning af bremser og udstødninger.

– Eksempelvis får bilens batteri det sværere i kulden. Nedslides det, vil bilen ikke starte om morgenen. Dit lokale værksted kan sætte en tester på og estimere batteriets resterende levetid. Er alderen 3 år eller mere, vil det med stor sandsynlighed snart stige af, forklarer Jan Villadsen.

Dæk dig ordentligt ind
Dækkene har ifølge Jan Villadsen en meget væsentlig og ofte overset indvirkning på den samlede trafiksikkerhed. – Man bør køre med korrekt lufttryk og stadig med vinterdæk i denne tid. Desuden må dækkene ikke være nedslidte. Herhjemme er mindstekravet til dækmønstrets dybde 1,6 mm, men vi anbefaler i lighed med mange eksperter 3 mm eller mere. Nærmer dækkenes alder sig 4 år, bør man dog tænke på at skifte uanset mønsterdybde, da dækkenes naturlige blødhed forsvinder med tiden. Dermed bliver de gradvist mindre sikre at køre på.

Endelig anbefaler centerlederen at kontrollere, om dækkene er skævslidte. Hvis ikke slitagen er ens på hele overfladen, kan det være tegn på, at styretøjet er slået skævt eller indstillet forkert. – Efter årsskiftet koster det 1.000 kr. i bøde pr. nedslidt dæk, når man bliver stoppet af politiet. Vi tilbyder gratis dækmønstermåling på alle vores centre. Så kan man se, om ens dæk har rigeligt mønster, om de er ved at være nedslidte, eller om de er decideret ulovlige.

Hold øje med kølersystemet
Under motorhjelmen bør man holde øje med kølersystemet. – Det kan give problemer, hvis man selv har blandet almindeligt vand i kølervæsken. Indholdet af frostvæske, der kan måles på et værksted, skal være tilstrækkelig stort, da man ellers risikerer skader på rør, slanger og motor. Værkstedet kan også fortælle, om kølervæsken trænger til at blive skiftet, hvilket typisk bør gøres hvert andet år for at undgå tæring i motoren. Det bliver mange desværre først opmærksomme på, når det er for sent, råder Jan Villadsen.

Centerlederen anbefaler også, at man tjekker olien. – Jo koldere det er, desto mere tyktflydende bliver den. Gammel eller forkert olie fungerer ikke ordentligt, og man risikerer motorskader. Frisk olie bidrager derimod til at forlænge motorens levetid.

Endelig bør man tjekke viskerblade og sprinklervæske. – Det er uhensigtsmæssigt med nedslidte viskerblade. De bruges hyppigt i denne tid, og riller, hakker og andre småskader på bladene trækker skidtet frem og tilbage, hvilket også kan beskadige frontruden. Sprinklervæsken bør under ingen omstændigheder fortyndes på denne tid af året, for bliver alkoholprocenten lav, kan væsken fryse til is i det kolde vejr. Derudover skal man sikre sig, at dyserne er indstillet ordentligt, og at de er fuldt funktionsdygtige, slutter Jan Villadsen.

Tjekliste: Sådan kører du ind i foråret med bilen i topform
• Er batteriet flere år gammelt, kan det være en god idé at få det tjekket.
• Behold vinterdækkene på lidt endnu. Tjek lufttrykket, om dækkene er skævslidte, samt om mønsterdybden er mindst 3 mm.
• Sørg for, at kølervæsken er ny og har den rette kvalitet. Påfyld væske til maksimumsmærket, og hold øje med dårlige kølerslanger.
• Tjek lys, viskerblade og olien, der ikke må være for tyk eller gammel. Frisk olie bidrager til at forlænge motorens levetid.
• Er sprinklervæsken fortyndet, bør den skiftes. Ellers risikerer man, at den fryser til is, når der er nattefrost.
• Spørg din lokale fagmand til råds. Ofte er det muligt at få gennemtjekket bilen for et beskedent beløb.