KØLE­KLAR: I dag er der et hav af køle­bokse på mar­kedet. Men der er ingen grund til at købe en, der kan svale i Sahara, hvis det blot hand­ler om en frisk mad­kurv til strand­turen i nord

De fleste kender oplev­elsen af at træde ind i en butik og blive fris­tet over evne. Man troede, at man lige skulle finde en ganske almin­delig sove­pose til telt­turen, men endte med at komme hjem med en sove­pose bygget til en polar­tur og 50 graders frost.

Det samme gør sig gældende inden for køle­bokse. I dag er der et stort udvalg af mobile køle­bokse, der kører på strøm fra bilen, el-nettet eller gas i cam­ping­vognen. Men ifølge Per Flen­sted fra Dome­tic Waeco, impor­tør af mobile køle­bokse, er der al mulig grund til at tænke sig om – og ikke lade ”ud­styrs-genet” løbe af med sig.

- Det hand­ler om at finde den køleboks, der matcher ens behov. Er det til bilturen i Danmark, kan en billig termoelektrisk køleboks være rigelig. Godt nok kan den kun sænke temperaturen med ca. 15-18˚C i forhold til udenoms temperaturen, men i en bil med aircondition og 22˚C i kabinen, holder den nemt mad- og drikkevarer på 4-7˚C. Der findes dog også lidt kraftigere modeller af termoelektriske kølebokse, der kan køle 30° under den omgivende temperatur, siger Per Flensted.

Et hurtigt pristjek rundt på køleboksmarkedet viser, at termoelektriske kølebokse kan fås fra ca. 299 kroner. Og det er uvilkårligt en noget anden pris end for en kompressorkøleboks, der koster fra ca. 2.490 kroner.

Ikke til forteltet
Samtidig skal man bare være opmærksom på, at den termoelektriske løsning ikke er optimal, hvis den fx står på camping, sol og et bagende fortelt med temperaturer på fx 40˚C og ingen udluftning.

- Her rækker den termoelektriske køleboks ikke. Hverken smørret på brødet om morgenen eller frokostpilsneren er nogen særlig fornøjelse, hvis køleboksen kun kan komme ned på stuetemperatur, siger den danske køleboksekspert.

I de tilfælde, hvor man har brug for både køl og frys ved høje udenoms temperaturer, anbefaler han forbrugerne at skæve til kompressorkøleboksene.

- En kompressorkøleboks er optimal selv ved ekstreme temperaturer. Samtidig har den et minimalt strømforbrug, siger Per Flensted.

Det tredje alternativ på markedet er de såkaldte absorptionskølebokse. Udover at de vejer mindre end kompressorkølebokse, så har de også andre fordele:

- Absorptionskøleboksene er helt lydløse, og så kan de fås til priser, der næsten er det halve af prisen på kompressorkøleboksen. De køler op til 30-33° under den omgivende temperatur. De kan køre på ren gas, så man kan være helt uafhængig af el. Såfremt man kører på el må man til gengæld indstille sig på, at de bruger mere strøm, fremhæver Dometic Waeco-direktøren.

Termoelektrisk køleboks:

Pris: fra 299,-

Fordele:
- Prisen
- Vejer ikke meget

Ulempe:
- Kølekapacitet begrænset i forhold til udenomstemperaturen.

Kompressorkøleboks:

Pris: fra 2.490,-

Fordele:
- Perfekt kølekapacitet ved ekstreme omgivelsestemperaturer
- Både køl og frys
- Minimalt strømforbrug
- Integreret batterivagt

Ulempe:
- Den tungeste løsning

Absorptionskøleboks:

Pris: fra 1.299

Fordele:
- Lydløs drift
- Kølekapacitet på op til 30-33˚C under omgivelsestemperatur

Ulempe:
- Højere strømforbrug