Flere købere af importerede brugtbiler har fået store regninger fra Skat, fordi der ikke er betalt fuld registreringsafgift på bilen. FDM advarer om, at det er ens eget ansvar at kontrollere, om afgiften er betalt.

Køber du en importeret bil, der mangler at blive betalt registreringsafgift på, så risikerer du som nuværende ejer at hænge på regningen fra Skat. Det viser en række afgørelser fra Landsskatteretten. Det får nu FDM til at advare bilkøberne.

”Hvis man køber en importeret bil fra en person eller et firma, som ikke kan betragtes som en egentlig bilforhandlervirksomhed, er det køberens eget ansvar at sikre, at registreringsafgiften er betalt”, forklarer jurist i FDM, Casper Schad.

Det gælder også selvom man som køber har handlet i god tro. Er bilen derimod købt hos en egentlig forhandler, risikerer man kun at hæfte for den mangelfuldt indbetalte registreringsafgift, hvis man var bevidst om, at sælger havde svindlet med afgiften.

FDM anbefaler derfor, at man sørger for at få fuld dokumentation og eventuelt kontakte Skat inden købet. Det kan være meget omstændeligt, men er desværre nødvendigt, hvis man skal sikre sig mod et erstatningskrav på måske flere hundrede tusinde kroner.

"Modtager man et erstatningskrav fra Skat for mangelfuldt indbetalt registreringsafgift, kan man efterfølgende rette et tilsvarende krav imod den person eller det firma, man selv har købt bilen af. Men hvis den pågældende person i mellemtiden er forsvundet eller er gået konkurs, så ender man selv med det store tab," påpeger Casper Schad.

Risikoen er særlig stor ved køb af biler, der oprindeligt er importeret som nye, altså som har kørt mindre end 2.000 kilometer ved indførslen. I sådanne tilfælde skal SKAT nemlig beregne registreringsafgift af den faktura, som indføreren fremlægger som dokumentation ved indførslen. Og hvis der er fusket med fakturaen fx ved at der er slettet et ciffer, eller der er lavet en falsk faktura, der angiver at prisen er væsentligt lavere end den rent faktisk er, så kan gå ud over den senere køber af bilen.

Se hvordan du tjekker om bilen er importeret og find flere gode råd på fdm.dk/brugte-biler/bilimport