Eksperter anbefaler at skifte til vinterdæk i efteråret.Hver tredje bil­ist kører vin­teren igen­nem på dæk, der er ueg­nede til års­tiden, og det kan i værste fald føre til døds­ulyk­ker. Derfor rykker fag­folk fra Euro­master ind i lan­dets Bilka­-vare­huse i en uge for at råd­give kun­derne om dæk­sik­kerhed.

Til­bage i januar, hvor vinter­vejret var værst, gen­nemgik Dæk­impor­tør­-Fore­ningen 1.851 biler parke­ret ved lan­dets ind­købs­centre. Konklu­sionen var, at ikke færre end 32% stadig stod på sommer­dæk – mange af dem endda så brugte, at mønsterdybden var mindre end lovens minimumskrav. – Nedslidte dæk og forkerte dæk til årstiden er i sig selv farligt, og en kombination er naturligvis endnu værre, vurderer Volker Nitz fra Rådet for Større Dæksikkerhed. Ifølge ham anbefaler rådet skift til vinterdæk, når temperaturen falder til omkring 7˚ konstant, hvilket typisk sker i slutningen af oktober eller starten af november.

– Sommerdæk har mere end dobbelt så lang bremseafstand som vinterdæk, når der ligger sne på vejen, og vinterdæk giver i det hele taget øget sikkerhed i vådt og koldt føre grundet den særlige gummiblanding. Dermed kan man undgå ulykker, der i værste fald koster liv. Med risiko for at møde sne samt is- eller rimglatte veje hver eneste morgen er der al mulig grund til at køre på de rigtige dæk i den mørke tid, råder Volker Nitz. Han støttes af FDM, der anbefaler brug af vinterdæk, hvis man har behov for at kunne færdes sikkert på alle tider af døgnet.

Dækkæde flytter ind hos Bilka

Bilka og A-Z er sammen med dækkæden Euromaster klar med en hjælpende hånd til alle dem, der endnu mangler vinterdæk på bilen eller behøver råd til det rette dækvalg. Kæden, der med 44 forretninger er blandt landets største dækforhandlere, er således blevet inviteret på besøg i landets 17 Bilka- og A-Z-varehuse fra den 10. til 16. oktober. Her vil fagfolk stå klar med råd og vejledning på stande indendørs, samtidig med at der gennemføres dækmønstermålinger blandt de biler, der er parkeret udenfor. For de mindste vil der flere dage være mulighed for at møde Michelin-manden, mens forældrene ved køb af dæk og fælge kan få op til 1.000 kroners ekstra rabat på i forvejen reducerede kampagnepriser. – Vi er glade for at kunne bidrage til øget fokus på dæksikkerhed hos vore kunder, og med et godt tilbud på vinterdæk får danskerne endnu en god grund til at besøge Bilka og A-Z, siger varehuschef Morten Villum.

Største dækmønstermåling nogensinde

Dækmønstermålingen er ifølge Euromaster den største begivenhed nogensinde af sin art i Danmark. – Eventen gennemføres onsdag, torsdag og fredag i uge 41, hvor vi vil bestræbe os på at måle mønsterdybde på så mange som muligt af de biler, der er parkeret udenfor de 17 varehuse. Titusindvis af biler vil få en seddel i frontruden med besked om dækmønstrets status – markeret ved enten rødt, gult eller grønt lys, siger Marketing Manager Carsten Kure.

Lovens mindstekrav til dækmønster er 1,6 mm. Med nedslidte dæk nedsættes vejkontakten betydeligt, og bremselængden øges. – Det kan medføre farlige situationer og ulykker. Derfor anbefaler vi som en tommelfingerregel dækskift, når man når en mønsterdybde på 3-4 mm, forklarer Carsten Kure og henviser til tal fra Rådet for Større Dæksikkerhed. – Ved den mindst tilladte mønsterdybde, 3 mm vand på kørebanen og en hastighed på 75 km/t har man kun 16% vejkontakt mod 74% med et nyt dæk. Der er altså god grund til at skifte i tide, slutter han.

--

Fakta

Dækspecialister fra Euromaster vil i perioden fra søndag den 10. til lørdag den 16. oktober være at finde i samtlige landets 17 Bilka- og A-Z-varehuse. Standene er bemandet i tidsrummet fra kl. 10 til 18 – søndag den 10. oktober dog fra 10-16 og lørdag den 16. oktober fra 9-17.

Euromaster Danmark (tidl. Hjulcentret) indgår i Euromaster-gruppen, som er europæisk markedsleder inden for dæk og dækserviceløsninger. Koncernen, der ejes af Michelin, råder over 1.680 servicecentre i 14 europæiske lande og beskæftiger totalt 11.500 medarbejdere. Der tilbydes døgnservice med 2.800 servicevogne. I Danmark har Euromaster 44 servicecentre og ca. 210 ansatte. Nærmeste center anvises på tlf. 87 28 28 28 og på www.euromaster.com.