Race for Riget – og for pub­likum
Kør med Tom K, Jason Watt & Co.

Når Copen­hagen His­toric Grand Prix finder sted den første wee­kend i au­gust (i år d. 7.-8. au­gust) er der tra­di­tion for stor publi­kums inter­esse. Mange tu­sinde men­nesker be­nytter anled­ningen til en fri wee­kend i Fælled­parken, til at nyde den smukke køben­havn­ske park, til at komme tæt på de hund­rede vis af klas­siske biler i den åbne rytter­gård, til at se rigtig race ind ad Nørre Allé, ind gennem Edel Saun­tes Allé og slut­telig et smut hen ad Østre Alle. Men det er sædvan­ligvis kun racer­kørerne, der får den ene­stående oplev­else det er, at køre på den 2 kilo­meter lange racer­bane.

Men hvem blandt publikum har ikke drømt om selv at få et par omgange på banen? Det ved arrangørerne af Grand Prix’et, så under årets udgave af ”CHGP” bliver tingene anderledes.

”Vi tilfører Copenhagen Historic Grand Prix ekstra liv ved også at give publikum mulighed for at købe sig en tur rundt på racerbanen i Fælledparken,” fortæller Grand Prix’ets direktør, Jakob Vigelsø. ”Det sker oven i købet i eksotiske sportsvogne af en art, som man kun sjældent har mulighed for overhovedet at komme i nærheden af og med kendte racerkørere bag rattet. Og overskuddet går til velgørende formål.”

”Race for Riget”
Copenhagen Historic Grand Prix skærer en time ud af tidsprogrammet begge løbsdage til ”Race for Riget”, for idéen er ikke alene, at publikum kan købe sig til en hurtig tur på den spændende racerbane i en eksotisk sportsvogn med en kendt racerkører i førersædet, overskuddet går direkte til Rigshospitalets afdeling for børn og unge.

”Vores nærmeste nabo er Rigshospitalet og de har i årenes løb udvist stor velvilje overfor vores arrangement,” fortsætter Jakob Vigelsø. ”Vi vil gerne give lidt tilbage til børn og ungeafdelingen, som vi hvert år har forsøgt at tilgodese på den ene eller anden måde. Med hjælp fra bilimportører og kendte racerkørere bliver det i år også til et kontant beløb, helt afhængig af hvor mange blandt publikum, der benytter sig af muligheden for at få en enestående køreoplevelse. Og de, der vælger at se på, får i sagens natur en endnu mere komplet dag ud af at tage i Fælledparken, for der er virkelig tale om biler, man normalt aldrig ser i aktion på en racerbane.”

Tom K, Jason Watt & Co.
 Det er nemlig et usædvanligt opbud af racerkørere og eksotiske biler, man kan komme ud at køre med og i. Den 8-dobbelte Le Mans vinder, Tom Kristensen, vil være der med en hurtig Audi sportsvogn, sidste års klassevinder og tidligere DTC mester, Casper Elgaard, kører ture i en Aston Martin DB9 med små 500 hestekræfter, man vil kunne få køreture i to eksotiske Mercedes biler, en 570 hestes SLS og en 460 hestes AMG C63.

Den tidligere Le Mans 2’er, Lars Erik Nielsen kører den danskbyggede Aquila CR1 racersportsvogn med over 400 hestekræfter, den danske VM-kører og tidligere Europamester og Danmarksmester, Michel Nykjær, kører en 500 hestes Porsche 911 Turbo med firehjulstræk, den hollandske Le Mans vinder og tidligere Formel 1 kører, Jan Lammers byder på køreoplevelser i en historisk Porsche 911 RS fra 1973 og som noget helt exceptionelt vil man også kunne købe en køretur med Jason Watt i den kendte danskers helt egen Ford GT.

”De reddede mit liv”
Jason Watt stiller op i Fælledparken med sin Ford GT og publikum kan købe køreture med den populære dansker. Overskuddet går til Rigshospitalets børne- og unge afdeling. ”Jeg er rigtig glad for at kunne give noget tilbage til det sted, der reddede mit liv ulykken i 1999,” siger han.”For mig er det noget ganske særligt, at få mulighed for at være med i Fælledparken,” siger Jason Watt, som tilbage i 1999 var udsat for en voldsom MC-ulykke, som kostede den talentfulde racerkører førligheden og forinden svævede mellem liv og død. ”Det var på Rigshospitalet, man redede mit liv og jeg er rigtig glad for at kunne give noget tilbage til det sted, der var så afgørende for min videre tilværelse,” siger Jason Watt.

Historien om Jason Watt kender de fleste: Efter ulykken, som gjorde den charmerende og sympatiske dansker lam fra livet og nedefter, bed Jason Watt tænderne sammen og nægtede at lade ulykken smadre hele hans liv. Han startede en intensiv genoptræning, fik med venners hjælp skabt muligheden for at kunne fortsætte en karriere i racerbiler, der blev ombygget til at han kunne betjene dem uden brug af benene. Og så sent som i juni måned vandt Jason Watt et DTC-løb på FDM-Jyllandsringen.

Hans Ford GT er ombygget efter samme princip og er i sig selv en unik racersportvogn, en moderne retroversion af de Ford GT40 sportsvogne, der bl.a. vandt 24-timers Le Mans tilbage i 1960’erne. Ford GT er bygget i et begrænset antal eksemplarer, den er udstyret med en 5,4 liters V8, som præsterer ikke færre end 550 hestekræfter. Alene en tur i den bil er en enestående oplevelse. Og med Jason Watt bag rattet siger det Spar-2 til alt.

Projektet er ganske nyt og først i dagene inden Copenhagen Historic Grand Prix vil den samlede liste over eksotiske sportsvogne og kendte racerkørere ved ”Race for Riget” være komplet.

Køreture for børnene i Alfa Romeo’er
Foruden ”Race for Riget” vil Copenhagen Historic Grand Prix traditionen tro også byde de syge børn fra Rigshospitalet på spændende køreture i spændende biler. Det sker i samarbejde med Alfa Romeo Klub Danmark, der i år fejrer fabrikkens 100 års jubilæum. Børnene bliver hentet på Rigshospitalet i historiske Alfa Romeo’er, de får en køretur gennem København og to omgange på racerbanen i Fælledparken. Desuden har både de syge børn og deres familie fri adgang til Grand Prix’et.

Der kan læses mere om Copenhagen Historic Grand Prix på www.chgp.dk