Dansk lyd i den nye VW Touareg
I anden generation af VW’s populære Touareg finder man ikke bare avanceret teknologi, der bringer bilen frem i al slags føre, men også et lydsystem, der forvandler kabinen til en koncertsal. Det er Dynaudio i
Skanderborg, der nu har kreeret deres bedste lydsystem i en bil til dato. Og det siger ikke så lidt! Systemet består af intet mindre end 12 højttalerenheder og en digitalforstærker på 650 ægte hi-fi-watt. Resultatet er, at den præcise og intense lydgengivelse giver næsten samme oplevelse, som hvis kunstneren selv sad med på passagersædet.


Kun det bedste er godt nok
Der er i snart 35 år produceret hi-fi- og studiohøjttalere hos Dynaudio og det hele foregår in-house af passionerede medarbejder i Skanderborg. 80.000 højttalerenheder om måneden bliver det til. Al den erfaring går lige i den nye VW Touareg. Dynaudio har tidligere udviklet unikke lydsystemer til Volkswagen og Bugatti,
og her er intet overladt til tilfældighederne.


Hos Dynaudio udvikler og tuner man lyden på de nye bilmodeller, lang tid før bilerne er kendt i offentligheden. Det foregår i et specialdesignet og alarmsikret rum i Dynaudios udviklingsafdeling, hvor kun meget få personer har adgang. Her bringes og hentes bilerne i beskyttende mørke om aftenen. Dernæst udvikler og producerer man højttalerenheder, som fungere optimalt i den akustik, som er i den specifikke model. Efterfølgende bliver lyden så fintunet af ”de gyldne ører”, som bl.a. har været med til at
skabe nogle af verdens mest respekterede hi-fihøjttalere.

Det er teknikker og teknologier, som er uhørte i bilbranchen, når der skal laves lydsystemer til biler. Dynaudios tilgang til lydsystemer er besværlig, omkostningsfyldt og perfektionistisk. Men for at der kan stå Dynaudio på logoet, så er det det, der skal til. Intet mindre.


– Resultatet er ganske enkelt et exceptionelt lydanlæg, der gengiver musikken fuldstændig autentisk og lever op til de høje forventninger, som kan og bør stilles til et Dynaudio-system, siger Lars Prisak, administrerede direktør for Dynaudio.


Perfektion til mindste detalje
Al den teknik og al den teknologi udmønter sig ved 12 individuelle højttalere, som er perfekt integreret i det luksuriøse interiør. Et unikt 3-vejs-system blev udviklet til den forreste del, og byder på en basenhed, en mellemtoneenhed og en diskant i hver fordør. I instrumentbordet sidder en dedikeret 2-vejs centerhøjttaler.
Dette resulterer i otte højttalere til bilens fører og forsædepassager. I hver bagdør sidder et 2-vejs-system, herunder en diskant og en bas- / mellemtone-enhed. Dette lydsystem giver den mest dynamiske og naturlige musikgengivelse i en SUV – og efter nogens mening i en bil overhovedet.


Hvor er subwooferen?
Systemet har ikke bare én subwoofer. Der er fire subwoofere. Det innovative multi-subwoofer arrangement gengiver stram og dynamisk bas gennem de fire basenheder placeret i dørene. Dette arrangement undgår ulineær basgengivelse, som er typisk for mange lydsystemer med én subwoofer. Da alle enhederne er lavet
med ægte Dynaudio-teknologi, kan man opnå virkelighedstro bas med fire basenheder med en størrelse på bare 8”. En anden teknologi, der gør, at man kan opleve en ensartet og perfekt gengivelse på alle Home Systems I Professional I Automotive I Multimedia siddepladserne, er med den nye integrerede centerhøjttaler. Den dedikerede centerhøjttaler er placeret i
midten af instrumentbrættet og består af et 2-vejs-system. De perfekt afstemte højttalere på begge sider af lytterne og den ekstra centerhøjttaler resulterer i et imponerende lydbillede og en meget jævn klangbalance i bilens interiør.


Unik højttaler-teknologi for den mest autentiske musikgengivelse
De fire 200 mm basenheder og 100 mm mellemtoneenheder anvender alle Dynaudio''s egen MSP-teknologi (Magnesium Silikat Polymer) membranmateriale. Med denne unikke teknologi har Dynaudio fundet frem til at lyden kan gengives endnu mere autentisk og neutralt end ellers. Lytteren vil ganske enkelt opleve, at lyden
bare er mere ”rigtig”.


For at opnå den mest detaljerige og autentiske diskant og mellemtone-gengivelse bliver disse områder gengivet af Dynaudios 60 mm store silke-softdomer. De gengiver lyden helt op til 20 kHz, og i modsætning til andre diskantmaterialer, er de fri for betoninger og lyttetræthed. Præcis som du oplever lyden i virkeligheden.


- Det er ganske enkelt fascinerende og uhørt, hvordan vi har fået højttalerteknologi fra hi-fi højttalere, som koster helt op imod 650.000 kr., ned i en Touareg. Det kan i hvert fald høres, uddyber Morten Nielsen, Salgschef for Dynaudio.


Avanceret forstærker-teknologi
En 12 kanals digitalforstærker på i alt 650 watt fuldender systemet. Hver enkelt højttalerenhed får dermed sin helt egen forstærkerkanal, som yderligere bliver optimeret med brug af DSP-teknologi. Dermed kan man få de i forvejen fornemme enheder til at yde det optimale. Denne forstærker kan levere en ren, klar og dynamisk lyd under alle lydstyrker.


Ny reference for lydkvalitet i SUV-kategorien
Volkswagen og Dynaudio havde et mål: At opnå et nyt niveau af lydkvalitet i SUV-segmentet. Med sine 12 Dynaudio højttalereenheder, forbedret højttalerplacering og dedikeret centerhøjttaler har Dynaudio sat en ny reference for musikgengivelse af et fabriksmonteret system.


Mere information om den nye Touareg: www.volkswagen.com

Lækre toner i din bil
Selv om du ikke ejer en Touareg-model, kan du blive ejer af en bil med Dynaudios unikke lydsystem.

Carsound.dk, der er forhandler af Dynaudios bilstereo-produkter til eftermontering, kan montere et
skræddersyet lydsystem i en hvilken som helst bilmodel.