Stiftelsen for Vol­vos miljøpris har be­sluttet, at årets pris skal gå til atmo­­sfæ­re­for­ske­ren Susan Solomon for hendes forsk­ning i ozon­hul­let og hen­des ledende stilling i FN's klimapanel. Solomon får pri­sen, der er på 1,5 millioner svenske kroner, overrakt i Sverige til efteråret.

En af verdens førende atmosfæreforskere, amerikanske Susan Solo­mon, tager til Sverige til efteråret for at modtage Volvos miljøpris, der i de tyve år, prisen har eksisteret, har udviklet sig til at blive en af videnskabsver­denens mest respekterede miljøpriser. Prisen ud­deles af en uafhængig stiftelse.

Under ekspeditioner til Antarktis kortlagde Solomon mekanismerne bag ozonhullet, og i de senere år har hun stået i spidsen for den tungeste arbejdsgruppe i FN's klimapanel. Hun advarede for nylig om, at de menne­skeskabte klimaforandringer kan vise sig at være irreversible, dvs. at selv om udledningen af CO2 helt stoppes, kan klimaforandringerne bestå i over 1000 år.

Dr. Susan Solomon har spillet en vigtig rolle i den globale atmosfæ­reforsk­ning, lige siden hun som 30 årig forsker stod i spidsen for en ekspedition til Antarktis, som skulle udforske det fænomen, man hav­de opdaget i 1980'erne: en udtynding af det livsvigtige stratosfæ­riske ozonlag over Antarktis. Hendes hold af forskere kunne bekræf­te, at CFC (forkortelse for den kemiske forbindelse klor, flour og kul­stof) var årsag til en skadelig proces, hvor kloratomer løsriver iltato­mer fra ozonlaget, som dermed bliver udtyndet og ikke kan yde lige så god beskyttelse mod skadelig ultraviolet stråling. Hendes og an­dre forskeres klare beviser førte til internationale aftaler, som forbød produktion af CFC, som tidligere bl.a. blev brugt i køleskabe.

I de senere år har Solomon som mange andre atmosfære­for­skere koncen­treret sig om klimaforan­­drin­gerne. I en videnska­belig artikel for nylig advarede hun om, at den klimaforandring, der forventes at ind­træffe i de nær­meste tiår generet af driv­­hus­gasser, vil føre til pro­cesser, som er stort set irreversible, dvs. består i mindst 1000 år. Dette på grund af ocea­nerne, som er længe om at optage CO2 og derfor gør proces­serne langvarige.


annonce - klik på logo
Klik her og gå til Blækbutikkens hjemmeside

Glæd en af dine venner med denne artikel, hvis du mener, den kan have interesse for ham eller hende - klik i starten af artiklen - Send artikel - Skriv den relevante e-mail adresse og send samtidig en lille hilsen.


"Enkelt fortalt kan man sige, at vores udslip af CO2 svarer til, at vi skruer op for termostaten på jorden, men ikke ved, hvordan vi skal skrue ned igen," forklarer Susan Solomon.

Hendes nye opdagelser kan virke nedslående. Hvis udledningen af CO2 ikke falder drastisk, vil klimaforandringerne fortsætte i over tre­dive gene­ra­tioner. Men Susan Solomon synes ikke, det handler om pessimisme kontra optimisme.

"Det er vigtigt at have korrekt videnskabelig information, når vi træf­fer beslutninger. Jeg synes, det er opmuntrende at iagttage, hvor­dan mennesker i dag, verden over, bliver mere informerede om kli­maspørgs­målet. Og når vi nu ved, hvor langvarig vores påvirkning bliver, tror jeg, at både enkeltpersoner og regeringer kommer til at træffe bedre beslut­ninger på området".

Flere internationalt førende forskere er med i den jury, der beslutter, hvem der skal have Volvos miljøpris. I prismotiveringen siger disse bl.a.:

"Dr. Susan Solomon er en enestående atmosfæreforsker og fysiker, hvis pioner- og videnskabelige indsats har haft stor indflydelse på afgørende miljøpolitiske handlingsprogrammer."

Selv siger Susan Solomon i en kommentar til juryens beslutning: "Jeg er selvfølgelig meget beæret. Som forsker kan jeg arbejde inden for områder, der virkelig betyder noget for andre mennesker, og det er et privilegium, der gør mig ydmyg".

Susan Solomon kommer til Sverige i begyndelsen af november for at modtage prisen i Stockholm. Foruden et diplom får vinderen 1,5 mil­lioner svenske kroner.

Om Susan Solomon
Susan Solomon er såkaldt senior scientist ved Chemical Sciences Division, National Oceanic and Atmospheric Administration i Boulder, Colorado, USA. Hun var Head Project Scientist under to videnska­be­lige ekspedi­tioner til Antarktis, National Ozone Expedition, i 1986 og 1987. Hun har spillet en vigtig rolle i den arbejdsgruppe inden for IPC, FN's klimapanel, som hjælper omverdenen med at forstå, hvor alvorlige klimaforandrin­gerne er. Solomons nuværende forsknings­arbejde i atomosfæriske og oceanografiske modeller viser, at de ni­veauer af CO2 i atmosfæren, som forventes i dette århundrede, uvæ­gerligt vil føre til forandringer, som består i mindst 1000 år, f.eks. ud­bredt tørke i visse dele af verden og stigende vandstand i havene, som vil oversvømme lavtliggende landområder.