AVANCERET EMISSIONS-LABORATORIUM GIVER VOLVO'S BILER LAVERE BRÆNDSTOFFORBRUG OG MINDRE CO2 UDLEDNING.
Et af verdens mest avancerede emissions-laboratorier er blandt Volvo Cars' vigtigste redskaber i jagten på lavere brændstofforbrug og reduceret CO2 udledning. Og der var travlhed i Volvo's nyrenoverede, topmoderne laboratorium, da de nye, ''grønne'' DRIVe modeller blev udviklet, og man afprøvede og bekræftede opdateret kortlægning af motorer og rullemodstand.
Når Volvo Cars skaber nye biler eller videreudvikler eksisterende modeller, er det i emissions-laboratoriet, arbejdet afprøves, f.eks. hvis motorparametrene optimeres for at mindske udledningen. Resultatet bliver bekræftet ved hjælp af en test, og processen gentages, indtil de bedst mulige resultater er opnået.
annonce - klik på logo
Glæd en af dine venner med denne artikel, hvis du mener, den kan have interesse for ham eller hende - klik i starten af artiklen - Send artikel - Skriv den relevante e-mail adresse og send samtidig en lille hilsen.
"Der er mange forhold ved en bil, der har indflydelse på CO2 udledningen, og vi er nødt til at være opmærksomme på mange af de systemer, vi normalt ikke forbinder med emissions-afprøvninger," forklarer Alexander Petrofski, som er ansvarlig for teknikken i laboratoriet. Og han fortsætter: " Vi arbejder derfor tæt sammen med udviklingsingeniørerne for at standardisere og optimere alle led i testkæden."
Præcision i alle dele af testprocessen
Ved at anvende basale data for en bestemt models aerodynamiske profil, rullemodstand og andre energiforbrugende faktorer - kan de nye data testes på en anden bil, men udregnes og tolkes for den model, de er beregnet til. Med den slags finpudsede metoder bliver arbejdet særdeles effektivt, og laboratoriet kan levere testresultater på rekordtid.
For at sikre præcise målinger, er emissions-laboratoriet underlagt skrappe regler, f.eks. må man kun genteste en bil, når bilen har nået samme temperatur som i den tidligere gennemførte test. Temperaturen i bygningen, hvor bilerne holder parkeret, holdes konstant på 25 grader Celcius.
Minutiøse målinger af dieselpartiklerI den del af laboratoriet, der beskæftiger sig med dieselemissioner, er et særligt indrettet rum, hvor man foretager partikelmålinger. Rummet er bygget på en 150 ton tung betonplade, og for at sikre den nødvendige stabilitet er vægtene placeret på et solidt marmorbord. Partikeludledningen fra en moderne dieselmotor er så lav, at vægten svarer til det, fedtet i et fingeraftryk vejer. Der stilles derfor særlige krav til dette rum - f.eks. arbejder der kun én person, og vedkommende er iført beskyttelsesdragt for ikke at påvirke vægtene.
De ingeniører hos Volvo Cars', der beskæftiger sig med emissioner, er også med til at udvikle den teknologi, der skal bruges til partikelmåling, når den europæiske lovgivning på emissions-området, Euro 5b, træder i kraft i 2011. Når denne nye lovgivning indføres, fuldender den de nuværende regler om partikelvægt og -masse med en begrænsning af partikelmængden i udstødningsgassen. Volvo Cars arbejder sammen med forskellige leverandører om at forbedre og udvikle de metoder og instrumenter, der anvendes til måling af partikelantal. Et af de første systemer er allerede afprøvet i diesellaboratoriet.
Faciliteter på forkant
Volvo Cars' emissions-laboratorium var på forkant med udviklingen, da det blev bygget i begyndelsen af 1970'erne, og nu - over 35 år senere, og efter at Volvo Cars har investeret knap 350 millioner danske kroner i løbet af de seneste seks år, er det stadig blandt de førende anlæg inden for bilindustrien, når det gælder eksakte målinger af udledninger.
Fakta om Volvo Cars' nyrenoverede, topmoderne emissions-laboratorium:
- Antal testkamre: Ti, til benzin, diesel og E85 (bio-brændstof)
- Testtemperaturer: Minus 7, plus 10, plus 25 og plus 35
- Emissions-komponenter: Partikler (antal, masse og størrelse), NMOG Non-Methane Organic Gases i kultveilte, kulilte, nitrat-dioxid og kulbrinter.
- Rullefelt: 2WD eller 4WD op til 200 km/timen
- Udførte tests: Brændstofforbrug, emissioners udvikling, Certificering, produktionskontrol, såkaldt CoP, kontrol af produkter på markedet, lovpligtig emmisionsrelateret selvdiagnose
- Personale: 60 ingeniører, teknikere og øvrigt personale
- Testkapacitet: Cirka 110 tests om dagen.