Mange lader benzin­kortet ligge i bilen. Det er både mod reg­lerne og kan blive dyrt, hvis det bliver stjå­let og mis­brugt, skri­ver Motor.

Nogen lægger det altid i bilens hand­skerum andre bag sol­skær­men i fører­siden. På den måde kan både far og mor altid finde fami­liens benzin­kort, når tanken er ved at være tom. En ud­bredt prak­sis der dog hurtigt kan blive dyr. For bliver kortet stjå­let og mis­brugt, risi­kerer man nemlig at hænge på hele reg­ningen. Det skri­ver FDMs med­lems­maga­sin Motor i sit nye num­mer.

Som eksempel på, hvor galt det kan gå, kan man læse om en elektriker fra Thurø, som ved indbrud i sin firmabil fik stjålet sit benzinkort. Selv om han var hurtigt til at få spærret kortet, havde tyvene allerede været på spil og ad tre omgange tanket for i alt 15.000 kroner. En regning benzinselskabet efterfølgende afkrævede elektrikeren med henvisning til, at han havde opbevaret kortet uforsvarligt ved at lade det ligge i bilen.

”Mange er ikke opmærksomme på det, men der gælder de samme regler omkring sikkerhed og hæftelse for eksempelvis benzinkort som for de almindelige kontokort. Det betyder blandt andet, at man ikke må opbevare kortet i bilen og aldrig sammen med pinkoden. Gør man alligevel det, er det at betragte som groft uforsvarlig adfærd, og så risikerer man, at hæfte på op til 8.000 kroner,” siger jurist i FDMs rådgivning, Helle Brasch.

Hvor meget man kan risikere at hæfte for ved misbrug, er fastsat i loven om betalingstjenester og gælder både almindelige kontokort og benzinkort til selskaber som eksempelvis Statoil, Shell og Q8. Her er selvrisikoen på op til 1.100 kroner, hvis pinkoden bruges i forbindelse med misbruget og op til 8.000 kroner, hvis man ikke snarest efter at have fået kendskab til misbruget melder det til kortudstederen.
Skønnes det derimod, at man har handlet groft uforsvarligt ved at undlade at beskytte sin pinkode eller at melde kortet stjålet, risikerer man derimod at hæfte for hele beløbet.

”De fleste ved godt, hvilke forholdsregler de bør tage, når de betaler med deres kontokort i eksempelvis supermarkedet. Samme omtanke og forsigtighed skal man også bruge med sit benzinkort. Alt andet kan blive rasende dyrt. I bund og grund handler det om at bruge sin sunde fornuft og opbevare kortet et sikkert sted. Så i stedet for at lade benzinkortet ligge i bilen, burde far og mor i stedet få hver deres kort tilknyttet samme konto,” siger Helle Brasch.