En svensk fami­lie bestå­ende af far Nils, mor Alicja og de to teen­agere Hannah og Jona­than har sagt ja til at være test­pilo­ter på rejsen mod en klima­smart frem­tid.

I efter­året præsen­terede tre sven­ske virk­som­heder, A-Hus, Vatten­fall og Volvo, klima­pro­jektet "One Tonne Life", der skal vise, hvad det bety­der i prak­sis for en fami­lie at leve klima­smart i et energi­effek­tivt træhus med en el-bil til trans­porten og avan­cerede energi­løs­ninger, der redu­cerer strøm­forbru­get. Siden har den sven­ske føde­vare­kæde ICA og tyske Sie­mens slut­tet sig til pro­jektet, hvis mål det er at be­grænse hus­stan­dens udled­ning af CO2 pr. person til max. én ton om året sammen­lignet med det nuvæ­rende gennem­snit på seks til otte tons.

De deltagende virksomheder bidrager med følgende:

- A-hus, som er ekspert i at opføre træhuse, har bygget et klimasmart træhus tegnet af arkitekt Gert Wingårdh.

- Volvo stiller en batteridrevet Volvo C30 Electric til rådighed for familien. Bilen oplades med fornybar energi.

- Vattenfall forsyner huset med ny teknologi, der måler el-forbruget og hjælper familien med at bruge energien så effektivt som muligt. Vattenfall står også for solcelleteknologi, udviklet af en underleverandør, og fornybar elektricitet fra vind- og vandkraft, der leveres via det almindelige el-net.

- ICA står for familiens forbrug af fødevarer og hjælper medlemmerne med at træffe de mest fornuftige valg set fra et klimasynspunkt.

- Siemens forsyner husholdningen med el-apparater i verdensklasse, hvad angår lavt forbrug af energi og vand.

Familien Lindell, der er valgt blandt over 50 andre interesserede familier, er flyttet ind i "One Tonne Life" huset, hvor de skal bo seks måneder.

Den grundlæggende tanke bag "One Tonne Life" er, at hvis det skal lykkes at nå frem til en systematisk, klimasmart måde at leve på, er det nødvendigt med et samarbejde mellem virksomheder med erfaring i at udvikle produkter, der mindsker CO2-udledningen.

Info om "One Tonne Life"
Den teknik og de løsninger, familien Lindell bruger til at leve "One Tonne Life" kan allerede fås eller vil kunne fås inden for den nærmeste fremtid.

A-Hus: Huset
Huset er tegnet af arkitekt Gert Wingårdh, som har gjort det hvide typehus mere energieffektivt og formmæssigt spændende med fremskudte rammer rundt om vinduerne, rundt om kvisten på entreens forstue og rundt om den store indbyggede veranda. Sammen med det sorte tag og de sydvendte solceller giver de huset en unik karakter.

Administrerende direktør for A-Hus, Peter Mossbrant, forklarer: "Vores mål er at sende energivenlige træhuse på markedet. Flere skal kunne bo klimasmart og vel at mærke uden at gå på kompromis med komfort, funktion og design. Kunderne får det hele under samme velisolerede tag. Vi begynder at sælge projektets hustype allerede i slutningen af januar måned".

Tæt klimaskal, solceller og solpaneler
"One Tonne Life"-huset har tredobbelte vægge med exceptionelt god isoleringsevne og minimalt luftudslip. Andre vigtige detaljer er bedre isolering i tag og fundament samt lavenergiruder og -yderdøre. Vindfanget i entreen forhindrer, at der bliver lukket for meget kold luft ind udefra og varm luft ud. På den måde bliver klimaet indendøre mere behageligt og energiforbruget lavere. De fremskudte rammer rundt om vinduerne skygger for den højtstående sommersol, men ikke for den lave vintersol og dens energi.

Det tætte hus er forsynet med et ventilationsanlæg, der leder dårlig luft ud og tilfører frisk, tempereret luft i soveværelser, dagligstue og andre fællesrum. Varmeenergien i den brugte luft genindvindes.

Husets varmebehov dækkes i det store og hele af den tilførte luft fra ventilationssystemet, beboernes kropsvarme og varmen fra husets el-apparater. I stueetagen suppleres med gulvvarme. Solcellerne på taget og sydfacaden genererer elektricitet, som bruges til eventuel supplerende opvarmning eller til at oplade familiens el-bil. Den elektricitet, som familien ikke selv har brug for, ledes ud i el-nettet.

I perioden april til oktober dækker solpanelerne på carportens tag en stor del af husstandens behov for varme og varmt vand. Når solen ikke skinner, og akkumulatortankene er tomme for solenergi, får familien Lindell fornybar energi fra Vattenfall.

Volvo: Bilen
Volvo C30 Electric - op til 150 km på en opladning
Familiens Volvo C30 Electric er næsten lydløs og helt fri for CO2 udledninger, når den oplades med fornybar energi. El-bilen er en del af Volvo''s satsning på el-drift. Den er lige så komfortabel og sikker og har samme pladsforhold som standardbilen. Forskellen er, at Volvo C30 Electric kører udelukkende på el.

"One Tonne Life" projektet giver Volvo mulighed for at studere, hvordan en el-bil passer til en moderne families måde at leve på.

"Projektet skal hjælpe os i vores fortsatte udvikling af el-biler. Vi får klar besked om, hvad vi skal levere for, at gøre en batteridrevet bil attraktiv og økonomisk at køre og eje," siger Lennart Stegland, chef for Volvo Cars'' specialvognsdivision.

Volvo C30 Electric drives af lithium-ion batterier, som oplades i en almindelig stikkontakt. En opladning tager cirka otte timer, hvorefter bilen kan køre op til 150 kilometer.

"150 kilometer er væsentligt længere end gennemsnittet af europæere pendler dagligt. I "One Tonne Life" dækker det størstedelen af familien Lindells transportbehov," forklarer Lennart Stegland.

Vattenfall: El-forsyningen - Smarte energiløsninger
Klimasmarte og energiproducerende huse er et vigtigt element i udviklingen af smarte el-net, som igen er et vigtigt element i et bæredygtigt samfund.

Vattenfall arbejder med flere forskellige projekter, der har til formål at udvikle smarte el-net og energiløsninger til at hjælpe husholdninger med at måle og effektivisere el-forbruget. På den måde kan en del husejere være både el-forbrugere og små "el-værker", f.eks. ved hjælp af solcelleteknologi.

I "One Tonne Life" bidrager Vattenfall bl.a. med Energy Watch, som er en ny teknik, der måler familiens el-forbrug i realtid.

"Vi hjælper bl.a. familien Lindell med at have styr på el-forbruget og anvende strømmen så effektivt som muligt," forklarer Torbjörn Wahlborg, administrerende direktør for Vattenfall Norden.


ICA: Fødevarerne - Bevidste miljøvalg
Det, vi spiser, repræsenterer omkring en fjerdedel af en husholdnings klimapåvirkning, og her ser ICA store muligheder for at mindske udledningen af CO2.

"Vi har et bredt sortiment af miljømærkede, økologiske og nærproducerede varer. Ved at deltage i "One Tonne Life" håber vi at finde nye måder at engagere og hjælpe vores kunder med at træffe enkle med vigtige valg både i butikken og hjemme i køkkenet," forklarer ICA''s miljøchef Maria Smith.

Siemens: Husholdningsapparaterne - Energieffektive husholdningsapparater
Husholdningsapparaterne står for op mod halvdelen af en normal husholdnings samlede energibehov. Og den måde de bruges på, har stor indflydelse på størrelsen af el-regningen. I de seneste 15 år har Siemens reduceret husholdningsapparaternes energiforbrug med op til 80 procent - og tallene for energi- og vandforbrug er i verdensklasse.

"Vi vil bidrage til, at morgendagens husholdninger, hvad miljøet angår, kan leve lige så bekvemt som i dag. De produkter, som familien Lindell anvender, viser, hvor langt vi allerede er kommet. Vi hjælper dem også med at bruge deres hvidevarer bedst muligt," siger Martin Knobloch, administrerende direktør hos Siemens Home Appliances Northern Europe.

Familien
Nils Lindell, 52, organisationskonsulent med egen virksomhed
Alicja Lindell, 51, stedfortrædende skoleleder
Hannah Lindell, 16, gymnasieelev
Jonathan Lindell, 13, skoleelev